Lansate timid pe piață din România, rotativele DAWN au căpătat rapid popularitate printre pescarii de de răpitor pe ape curgătoare. Astăzi aruncăm un ochi critic asupra unui produs de serie Românesc
DAWN a ales din start calea magazinelor cu un produs de serie, asamblat în România, ambalat corespunzător și gata să fie vândut la raft sau online. Rețeaua de magazine din industria pescuitului a acceptat provocarea și rotativele au devenit disponibile la mai toți marii comercianți. După mai bine de un an de teste putem discuta deschis despre plusurile și minusurile rotativelor.
Rotative DAWN fac parte din familia rotativelor inline, acele rotative în care axul central trece prin paleta (Panther Martin, Smith ar-s, Berti axat, etc.) au o singură mărime de paleta și două opțiuni de gramaje. Datorită dimensiunilor reduse acestea se adresează pescuitului ultra light și Light, pe ape curgătoare sau lacuri cu adâncimi mici. Speciile pentru care se pretează cel mai bine sunt păstrăvul, cleanul și bibanul.
Lestul rotativei este unul asimetric din plumb plastifiat care permite o vopsire mai ușoară și mai rezistență. Un avantaj al plastifierii este faptul că la impactul cu pietre sau alte obiecte din apă lestul tinde să își păstreze forma mai bine, protejat fiind de capsularea de plastic. Lestarea se face cu 1,6g și 2g, momentan acestea fiind singurele opțiuni pe care producătorul le oferă. Lestul se rotește liber în jurul axului central din oțel inoxidabil. Din punct de vedere constructiv axul central este încheiat la ambele capete prin răsucirea materialului iar ancora , VMC, este atașată direct pe ax, fără inel despicat de prindere. O construcție clasică și simplă. Singură îmbunătățire care poate fi făcută până aici este montarea unui inel despicat pentru a facilita schimbarea ancorei cu un cârlig sau o ancora debarbetata.
Paleta vine atât în varianta vopsită cât și în varianta natural-metalică nevopsită (argintiu, auriu, mixt, etc). Singura paletă care îmbracă rotativele este una de mărime 00, echivalentul dimensiunii 1 la Smith AR-S și Panter Martin. Adâncimea cupajul paletei, unghiul pe care îl formează paleta cu axul central, formă paletei, grosimea materialului și calibrarea lor în funcție de lestaj sunt caracteristici care dau unicitate rotativelor DAWN, și se regăsesc sub umbrela Vibration System D-UQ.
Culori: Dacă la gramaje și dimensiuni producătorul a fost mai rezervat, la partea de culori a compensat din plin. Sunt 26 de variante de culori pentru fiecare gramaj. Astfel datorită păletei mare de culori rotativele se pretează la pescuitul păstrăvului, cleanului și bibanului, în general o rotativă dedicată tuturor răpitorilor de talie mică. Lestul rotativei este întotdeauna vopsit iar față de alți producători, DAWN folosește atât palete metalice simple cât și palete vopsite total. Paletele metalice vin în auriu și argintiu (cu variații de puncte galbene sau roșii) și o varianta 50/50 în care paleta este împărțită pe diagonală în argintiu și auriu. Paletele vopsite cu printuri agresive sau extrem de naturale se pretează foarte bine la pescuitul cleanului și bibanului.
Din start ar trebui să spun că în multe discuții avute cu pescarii, rotativele au fost comparate cu Smith AR-S, o comparație cel puțin curajoasă aș spune eu, având în vedere că cele două rotative sunt in categorii diferite atât ca preț cât și ca soluție constructivă. Smith ar-s vin echipate cu antirasucitor direct pe tijă și lestaj din tungsten. Rotativele DAWN sunt mult mai apropiate de Panther Martin. Atât DAWN cât și Panther Martin vin cu lestaj de plumb și fără tijă cu antirasucitor.
LESTAJ | antirasucitor | Gramaj/marime (grame) | Lest asimetric | inel despicat | Ancore/carlig debarbetate | |
DAWN | plumb | nu | 1.6g si 2.0g | da | nu | nu |
Smith | tungsten | da | 1.5g si 1.6g | da | da/nu | da/nu |
Panter Martin | plumb | nu | 0.9g | nu | nu | nu |
Dacă ne referim strict la paletele de aceiași dimensiune DAWN este producătorul cu lestajul cel mai ridicat, oferind două variante, de 1,6g și 2g. Smith AR-S aparent vine și el în două variante de 1,5g și 1.6g însă diferența de 0.1g este dată de înlocuirea ancorei cu un cârlig debarbetat, practic lestul este identic la ambele variante. Panther Martin își păstrează o singură opțiune de gramaj pentru paleta 1, în sistem American 1/32, undeva la 0.9g.
Evolutie: Datorită păletei mai subțiri, rotativele se activează destul de rapid la contactul cu apa și pot fi tractate destul de bine și pe direcția de curgere a apei, fiind potrivite pentru pescuitul păstrăvului din aval în amonte, pe zone cu un curent mic și mediu(cu limitări). În zonele cu apă adâncă și curent puternic am simțit nevoia unui gramaj mai ridicat pentru a ajunge la timp în zona de activitate a peștilor, este ceva normal pentru o rotativă de 2g, însă că familie, chiar dacă se mărește și paleta, se cere o varianta cu un gramaj puțin mai ridicat.
Rotirea firului principal: Probabil cea mai fierbinte întrebare la rotative este: „Rotește firul?” De reținut este faptul că absolut toate rotativele rotesc firul, cu sau fără antirasucitor. „Ne-răsucirea” firului principal este dată de un echilibru între grosimea firului, mărimea paletei, prezența/lipsa antirasucitorului și locul unde se pescuiește. Cu cât firul este mai subțire cu atât va fi mai ușor răsucit. Recomandarea ar fi că atunci când achiziționați rotative DAWN să va luați și un plic de agrafe cu vârtej, mai ales dacă intenționați să pescuiți cu fire mai subțiri de 0.16 și/sau în cureți puternici.
Un aspect de luat în calcul dacă vreți să pescuiți la păstrăv în regim Catch and Release este acela de a schimba ancorele. Nălucile sunt armate cu ancore VMC, subțiri și foarte bine ascuțite, cu barbetă proeminentă. În foarte multe cazuri păstrăvii și clenii tind să se croșeteze în ancora, făcând extragerea nălucii foarte dificilă și punând în pericol integritatea peștelui.
Top 3 Aplicatii
Pescuitul păstrăvului pe râuri mici de munte este aplicația de baza a rotativelor, din punctul meu de vedere acolo performează cel mai bine. Un aspect care îmi place este viteză de scufundare redusă față de rotativele lestate cu tungsten. Folosind rotativă de 2g pot pescui la viteză redusă pe ape mică fără a pierde foarte mult din distanță de aruncare.
Pescuitul cleanului pe râuri mici și medii cu echipament L și UL este a două aplicație pe care o văd pentru aceste rotative, au castabilitate bună și o paleta de culori care se pretează. Un dezavantaj aici este lipsa unor dimensiuni mai mari care să permită selectarea clenilor. De cele mai multe ori, atunci când am găsit cleni cantonați, mi-a fost imposibil să fac selecția cu rotativă.
Pescuitul bibanului pe râuri mici de câmpie/ses și lacuri cu adâncimi mici. (Cu echipament L și UL). Deși pescuiesc rar la biban cu rotative, am făcut mai multe încercări de success pe lacurile din jurul Clujului. Rotativele de 2g mi-au permis să acopăr o suprafață mare de apa în căutarea bancurilor de bibani, folosindu-le pe post de search-lure.
Probleme?
- Unele Rotative care au fost folosite o perioada de timp mai îndelungată au pierdut vopseaua paletei în zona de contact din cauza frecarii cu tija, fără a afecta însă vopseaua de pe restul paletei sau acțiunea rotativei. Acest aspect mi-a fost semnalat și de alți pescari.
- Câte o vopsea ciobită pe paleta. Motivul principal fiind faptul că am tot lansat pe pietre și prin pietre….
- Rotativa cu paleta aurie s-a închis la culoare în trusă…(o problemă rezolvată de către producător la actualele generații de rotative.)
Concluzie
Într-un mod cât se poate de critic aș spune că cel mai mare neajuns al produselor DAWN nu este lipsa antirasucitorului sau a lestului de tungsten ci lipsa unei familii, lipsa diversității de mărimi și gramaje. Atât Smith cât și Panther Martin au în spate o varietate mai mare de dimensiuni și gramaje care oferă multe opțiuni pescarului. În căutarea indigenilor mari (rari) din râurile noastre de multe ori avem nevoie de rotative mai mari și gramaje mai ridicate. Adăugarea unor rotative mai mari și a unor gramaje mai ridicate ar duce încet încet către conturarea unui produs care să se adreseze întregului spectru al pescuitului pe ape curgătoare mici și medii. În trusa personală rotativa DAWN a urcat rapid pe locul 2 că număr de exemplare și este rotativă pe care o folosesc cel mai des la clean. Încă de anul trecut câteva exemplare au ajuns în trusa de concurs și nu au dezamăgit.
Prezența online și planul de creștere: în contextul unei piețe globale, este nevoie de cel puțin un site de prezentare minimalist, care să ofere informații atât magazinelor cât și clienților. Un site este primul pas spre o piață globală. DAWN a reușit a pună în piață o rotativă solidă de serie cu un preț mai mult decât decent, de o calitate superioară altor rotative de serie cu vechime în piață.
În încheiere nu pot decât să îi felicit pe cei de la DAWN, un produs cu mai multe plusuri decât minusuri care promite și pare să fie un prim pas în dezvoltarea unui brand românesc de viitor în pescuit. Cu bune și rele rotativele lor au reușit să ne mai scoată capul din raftul de japoneze și customuri și să ne-au arătat că putem pescui și cu produse româneșți de serie…le prețuri mai decente.
Dacă ți-a plăcut articolul, poți da un subscribe sau un share 🙂
Subscribe to our newsletter!
Comentarii: